3 Mart 2016 Perşembe

Demre



Rotamız
   
        Haritadan da anlıyacağınız üzere yolculuk Demre' ye aslında bu seyahati 6 Aralık 2015'de yapmıştım. 6 aralık Santa Claus olarak bilinen Aziz Nicholaos' un yani bildiğimiz Noel Baba'nın doğum günü. 
        Aziz Nicholaos MS 3. Yüzyılda Patara'da dünyaya gelmiş. Myra'ya papaz olarak geldikten sonra Rusya ve Yunanistan'ın en saygın azizi olarak tanınmış ve çocukların, denizcilerin, mahkumların, gezginlerin koruyucusu olarak bilinmiştir. Ancak günümüzdeki Noel Baba görüşü iskandinav ülkelerindeki iyilik sever çocukların koruyucusu ve sevindiricisi olan noel baba efsanesi ile Myra' lı Aziz Nicholaos' un kişiliklerinin birleştirilmesi ile oluşmuştur. Yani aslında Noel Baba' nın yaşadığı yer olan Akdeniz kıyılarında ne kızak nede kar vardı. 
        Son yıllarda Antalya bölgesindeki Rus yoğunluğu ile her sene 6 Aralık'ta Demre'de bulunan Noel Baba klisesinde ayin yapıldığını duymuştum. İşte gidiş amacım bu ayine tanıklık edebilmekti. Fakat bu sene ayin yapılmadı, klisede görevli güvenliğin demesine göre Pazar gününe denk geldiği için Hristiyan topluluk bağlı oldukları klisede bulunduğudan bu sene organizasyon yapılmamış.  Aktardığım bilgileri Wiki'den edindiğimi belirtmek isterim.

         Yol üzerine söyleyeceklerim ise şöyle, yolun büyük kısmı çift şerit bölünmüş yol. Sadece Kemer çıkışında köprülü kavşak yapımı sürüyor bu kesimde tek şeride düşen yolun asfalt kalitesi düşük. 

    Finike'ye gelmeden yol üstündeki restaurantlarda mavi yengeç yiyebilirsiniz. Bu bölgenin meşhur bir deniz mahsulü.
    Özellikle Finike Demre arası yol virajlı ve gidiş-geliş giderken sağ taraftaki yamaçlardan toz toprak asfaltı kaygan hale getiriyor.  Bu kısı da dikkatli sürmenizi tavsiye ederim.





      Demre girişinde önce Myra ören yerine çıkıyorum. Giriş ücretli tabiki. Antik mezarlar ve bir anfi tiyatro bulunuyor bu ören yerinde. Kayalarda oyulmuş insan figürlerinin güzelliği dikkat çekiyor.

Anfi Tiyatro



   

     

Protokol



     Bunlar da zamanın protokol koltukları zamana karşı koymaya çalışmışlar...

Myra ören yerinden çıkarken Demre'nin yerlisi motosiklet kullanıcısı bir arkadaşla tanıştım. Sağolsun ikramı olan nar sularını içerken ören yeri dışında kendi evinin yanındaki bir Basilika'dan bahsetti. Myra'yı araştıran görevlilere Basilikayı kendisi göstermiş, görevlilerde bu tarihi eseri gün yüzüne çıkarıp ülkemize kazandırmışlar. Myra ören yeri girişinden 25 metre ileride Basilikayı görmeyide unutmayın. Bütün turistik bölgelerdeki gibi burda da çevrede hediyelik eşya dükkanları bolca mevcut.

Aziz Nicholaos


      Aşağıya inip Noel Baba klisesine iniyorum. Girişte kendisi bizi karşılıyor. Kliseye girişte ücretli tabiki :)






   


  

        Duvarlardaki  tarihi kalıntıları dikkatle inceledikten sonra dönüş yoluna çıkıyorum.
         


       Dönüş yolundan güzel bir kare. Kemer'e yaklaşınca güneş iyice battı ve malum Aralık'ta olduğumuzu soğuk hissettirdi.  Antalya'ya yaklaştıkça da çoğalan trafik neden her fırsatta soluğu şehir dışında aldığımı hatırlattı bana. Şimdilik Demre hakkında bu kadar bir daha gitme fırsatı yakalarsam daha fazla görsel eklemeyi istiyorum zira Likya Yolu doğal güzelliklerle dolu.

   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder